samochód oddałem, problemu nie było bo tak jak pisałem wcześniej zdążyłem anulować przelew, dzięki wszystkim jeszcze raz za odpowiedzi, a jak ktoś planuje zakup srebrnej OCTAVII z 2003 roku to radzę się dobrze przyglądać na podłużnice :wink:
[Inne] Jak długo nagrzewa się diesel VP przy niskich tempera
Zwiń
X
-
[Inne] Jak długo nagrzewa się diesel VP przy niskich tempera
Chciałem pojechałem znajomego. Przed jazdą auto stało w garażu pod dachem. Jazda odbywała się w mieście bez korków. Auto przed jazdą rozgrzałem ponad 1 min na postoju i potem jechałem. Jazda PSJ dopóki nie złapie 90C – czyli rozpędzanie do 2tys. i wyższy bieg. Temperatura na zewnątrz ok. +5C. Po przejechaniu ok. 13 km temperatura nie doszła jeszcze do 90C /wskazówka była w połowie ostatniej podziałki przed 90C/. Czy przy takich temperaturach ma się auto tak długo nagrzewać?
P.S. Mam wrażenie, że przegonienie auta z troche większą prędkością by pomogło, ale w mieście nie bardzo jest gdzie to zrobić. :roll: A może po prostu ciągnąć na biegu do 2.5 tys. obrotów, może nie zaraz od pierwszego kilometra ale tak od np. 3-go. Jeśli tak się nagrzewa przy dodatnich temperaturach to co przy ujemnych?
-
-
Re: Jak długo nagrzewa się diesel VP przy niskich tempera
Zamieszczone przez metrotestMam wrażenie, że przegonienie auta z troche większą prędkością by pomogło, ale w mieście nie bardzo jest gdzie to zrobić.
Komentarz
-
-
Mam auto z 2000r. i moja rozgrzewa sie w temp. 3-5stopni przez ok. 9km w trasie, ciagnac oboroty max do 2250 czyli 2000 i jedna kreska
Dodam, ze w pazdzierniku zeszlego roku wymienilem chlodnice na nowa, ale chyba przed wymiana rozgrzewal sie tak samo.
Dzis zauwazylem, ze po rozgrzaniu (dopiero co) auta do ok. licznikowego 90stopni i zjechania na odcieciu gazu z dosc dlugiej gorki temperatura silnika troche mi spadla.
Wczesniej niezauwalalem takiego zjawiska :roll:
Komentarz
-
-
Wtrącę swoje kilka groszy
Moja czeszka aktualnie jest przetrzymywana w garażu. Przy ostatnich silnych mrozach, rano ok 7:00 temperatura w pomieszczeniu pokazywała ok 3 stopni. Silnik rozgrzewam na jałowym do póki nie przestanie migać kontrolka temperatury (3 do 5 minut) po czym po przejechaniu ok 3-4 km, na maksymalnie 3 biegu, z prędkością nie przekraczającą 50 km/h mam 90 stopni.Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź"
www.lodz-eksploracja.org
Komentarz
-
-
No właśnie napisałem że nie. Auto grzeje się w garażu ok 3-5 minut do momentu kiedy nie zamilknie brzęczyk niskiej temperatury, po tym wyjeżdżam z garażu. Wskazówka nawet nie drgnie wyżej ani mm.Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź"
www.lodz-eksploracja.org
Komentarz
-
-
Płyn wydaje się być ok ale skoro mówisz to dolejęStowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź"
www.lodz-eksploracja.org
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adam_wasNa mrozie rzędu 10 stopni i wiecej na wolnych może chodzic aż się ropa w baku skończy i się nie nagrzeje do 90 stopni.
Więc jak jedziesz to wyłącz ogrzewanie i wentylator weź na pozycje "1"
Szybciej się nagrzejeByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Ja mam do pracy 27 km więc moja śliwkowa rakieta ma się jak rozgrzać.
Wracając z pracy w zeszłym tygodniu, ok godziny 17 przy mrozie -15 / 17 rozgrzewała się do 90 stopni po ok 10-12 minutach jazdy po mieście w godzinach szczytu ( żeby dostać się do domu muszę przebijać się przez miasto ok 15 km z centrum Łodzi).Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź"
www.lodz-eksploracja.org
Komentarz
-
-
Ogrzewanie ruszajcie dopiero po 3-5 km, wtedy auto dużo szybciej się nagrzejewww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZoltarOgrzewanie ruszajcie dopiero po 3-5 km, wtedy auto dużo szybciej się nagrzeje
Na wlaczonym ogrzewaniu od startu wskazuwka bardzo wolno sie podnosi, dodatkowo na starcie wlaczam obieg wew powietrza w kabinie, aby buda szybciej zlapala temp. :lol:miauuuuuuuuuuu!
O1 SLX
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez turbojajkoZamieszczone przez Maicroftpóki nie przestanie migać kontrolka temperatury
Jak miga to nalezy wyczscic , preciki w zbiorniczku wyrownawczym... :wink:
bylo na forum :?
Zanim zaczniesz czyścić pręciki dolej setkę płynu do zbiornika i zobacz czy pomogło. Jeżeli tak to nie trzeba nic więcej dłubać. Gdy problem pojawi się ponownie przy niższej temperaturze należy dolać jeszcze jedną setkę płynu i wszystko będzie ok.
Co do grzania diesla to ja też mam swoją teorię.
Jeżeli autko grzeje się przez 7-10km do temperatury 90 stopni, gdy na dworze jest +5 oznacza to, że przy -15 silnik nigdy nie osiągnie właściwej temperatury. Warto wtedy sprawdzić termostat, obudowę i sposób osadzenia termostatu w gnieździe. Na 99% coś jest tutaj do poprawy..."Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae
Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
>>Hardware - dobrygrzeswawa<<
>>Software - rogalotti<<
Komentarz
-
Komentarz